Fazole adzuki klíčky nekombinujte s masem

Nejčastější chyby při přípravě a konzumaci luštěnin

Krátká doba namáčení – velké odrůdy fazolí, cizrnu a celý hrách bychom měli nechat namočené před vařením v ideálním případě přes noc na 12 hodin, čočku a menší fazole stačí na 6 – 8 hodin, ale nic závažného se nestane, když setrvají ve vodě déle. Důležité je vodu vylít (třeba s ní zalít květiny, ale nedávat jí domácím mazlíčkům k pití) a vařit luštěniny ve vodě čerstvé. Před vařením je opláchneme v cedníku a samozřejmě zbavíme zčernalých, plesnivých, či jinak poškozených kusů.

vařené fazole s nakládanou zeleninou

Vaření v obyčejném hrnci pod pokličkou – budete-li je vařit v klasickém hrnci, a nezáleží, zda smaltovaném nebo nerezovém, počítejte u velkých fazolí i se dvěma hodinami na sporáku. Pořiďte si tlakový hrnec, v němž se příprava zkrátí až na dvacet minut.
Kombinace luštěnin a živočišných bílkovin – bohužel poměrně častý nešvar, který je podporován dokonce veřejným stravováním v některých školních jídelnách, studentských menzách a restauracích. Typickým příkladem je čočka nakyselo s uzeným masem či klobásou – velmi obtížně a dlouho se tráví, za vzniku řady odpadních metabolitů a zdravotní přínos to nepřinese téměř žádný. Luštěniny by se měly jíst pouze se zeleninou, anebo s obilovinou (chléb, obilné kaše apod.).

zeleninový salát s fazolemi

Nesprávně prováděné nakličování – klíčení zvýší jejich stravitelnost poměrně významně a navýší se i obsah nutrietů, jako jsou vitamíny, antioxidanty a enzymy. Zároveň začne proces přeměny složitějších látek na jednodušší (proteiny a sacharidy), ale velmi záleží na tom, jak a v čem klíčíme. Důležité je pravidelné proplachování, abychom zabránili množení plísní, nesmíme pokládat nádobu se semeny na přímé slunce a ke klíčení nepoužíváme semena určená na sázení do záhonu vzhledem k tomu, že jsou chemicky ošetřená a nevhodná k přímé konzumaci. Fazole adzuki klíčky https://www.nakliceno.cz/adzuki/, stejně tak mungo, cizrna a nepůlený hrách, jsou nejoblíbenějšími semeny, která jsou vhodná i pro začátečníky. Nejlépe stravitelné jsou zejména fazolky mungo a adzuki, a lze je jíst i v syrovém stavu.